Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Δεν αλλάζει η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία έντονη ... φημολογία ότι θα επιμηνυνθεί η περίοδος της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας οι πληροφορίες του OTAnews λένε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Το θέμα αυτό προέκυψε από το ΠΑΣΟΚ. Το στρατηγείο της Ιπποκράτους θεωρεί ότι στις επικείμενες εκλογές θα υπάρξει μεγάλη απώλεια δυνάμεων, αφού από τους περίπου 160 δημάρχους που έχει εκλέξει το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν θα κερδισουν ούτε οι 80. Έτσι λοιπόν,
έδωσαν την συγκεκριμένη "διαρροή" σε συγκεκριμένα φιλικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στην επιμήκυνση της αυτοδιοικητικής περιόδου. Από την τρικομματική κυβέρνηση Η ΔΗΜΑΡ και οι βουλευτές της δηλώνουν απρόθυμοι να μπουν στη διαδικασία ψήφισης μίας τέτοιας διάταξης η οποία υπαγορεύτεται από μικροπολιτικά κίνητρα του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι δεν... σηκώνουν κουβέντα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν 2 σημαντικά επιχειρήματα εναντίων της επιμήκυνσης της αυτοδιοικητικής περιόδου. Πρώτα από όλα μία επιπλέον εκλογική διαδικασία θα στοιχήσει στην ελληνικό λαό περίπου 80 εκατμμύρια ευρώ, σε μία εποχή που θα χαρακτηριστεί πρόκληση. Ενώ τώρα, θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, χωρίς επιπλέον κόστος. Υπάρχει όμως και ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αφού οι προηγούμενες εκλογές έγιναν γνωρίζοντας οι ψηφοφόροι ότι θα έχουν αυτή τη συγκεκριμένη θητεία. Η αντισυνταγματικότητα ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι οι εκλογές της αυτοδιοίκησης είναι συνδεδεόμενες με τις ευρωεκλογές. Έγκυροι νομικοί κύκλοι και συνταγματολόγοι λένε ότι είναι αντισυνταγματικό (και φυσικά αντιδημοκρατικό) να παραταθεί χωρίς προφανή λόγο η θητεία ενός εκλεγμένου από το λαό οργάνου και θεσμού.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο OTAnews ότι "υπάρχουν τόσες πολλές αντιδράσεις που το θέμα δεν θα έρθει καν στη Βουλή" αν και όπως υποστήριξαν πηγές από την Ιπποκράτους "στο ΠΑΣΟΚ δεν το έχουν παρατήσει γιατί το θεωρούν στρατηγικής σημασίας απόφαση". Η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει οριστεί να γίνει μαζί με τις ευρωεκλογές στις 15 Ιουνίου του 2014 και πλέον θα γίνονται μαζί με τις ευρωεκλογές κάθε 5 χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κεντρική ημερομηνία εκλογών στην Ε.Ε. είναι 22 Μαίου. Υπάρχει όμως η πρόβλεψη τα μέλη κράτη να έχουν τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσουν και ένα μήνα μετά από αυτή την ημερομηνία. Έτσι στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουνίου.
Πηγη. http://otanews.gr/index.php/thesmika/genika/6070-apokalypsi-otanews3a-den-allazei-i-imerominia-eklogon-se-dimoys-kai-perifereies.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: