Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΑΤΗ ΥΨΟΥΣ 244 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ...

Σαφές μήνυμα προς τους Έλληνες αγρότες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω παραχωρήσεων, μετά και το πακέτο παροχών που αποφασίστηκε, έστειλε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, τη στιγμή που οι αγρότες δηλώνουν μη ικανοποιημένοι, αλλά πληθαίνουν και οι εκτιμήσεις πως οι κινητοποιήσεις τους «ξεφουσκώνουν» και οδηγούνται προς τη λήξη τους.
«Δώσαμε ό,τι είναι εφικτό στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Λύσαμε ακόμη και προβλήματα που ανήκαν στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων, όπως το ΥΠΕΚΑ και το Εργασίας», είπε χαρακτηριστι,
κά ο κ. Τσαυτάρης.
Επιδότηση
Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωνε από τη Θεσσαλονίκη πως συζητά με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρξει επιδότηση της απασχόλησης και των ασφαλιστικών εισφορών στον αγροτικό τομέα για τους εποχικά εργαζομένους και θα προωθηθεί η υπογραφή σχετικού Μνημονίου ανάμεσα στα δύο υπουργεία.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε πως «θέλω να πιστεύω ότι οι αγρότες θα κατανοήσουν την οικονομική συγκυρία και θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτά τα προβλήματα».
Στη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Πετρελαίου 160 εκατ. ευρώ, σε δύο δόσεις 80 εκατ. ευρώ η καθεμία. Η πρώτη θα δοθεί εντός του Φεβρουαρίου και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο.
  • Επιστροφή ΦΠΑ για τους αγρότες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός αποκάλυψε ότι από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που έγιναν προέκυψε ότι πέρσι 37.000 αγρότες είχαν λάβει αδικαιολόγητα, ενδεχομένως παράτυπα επιστροφή ΦΠΑ που έφθανε τα 250 εκατ. ευρώ.
  • Νυχτερινό αγροτικό ρεύμα από την 1η Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή αποκάλυπτε πως τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών διερευνούν απάτη ύψους 244 εκατ. ευρώ με την επιστροφή ΦΠΑ σε 37.000 αγρότες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 292.000 δικαιούχοι επιστροφής ΦΠΑ εισέπραξαν το 2012 επιστροφή 11% ΦΠΑ συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Από αυτούς, διαπιστώθηκε ότι οι 37.000 πήραν 244 εκατ. ευρώ.
Οι διασταυρώσεις των στοιχείων για τη φετινή επιστροφή του ΦΠΑ, που πια έχει κατέβει στο 6%, έδειξαν πως σε αυτές τις περιπτώσεις είχαν εισόδημα από ΦΠΑ μέχρι και τετραπλάσιο του δηλωθέντος εισοδήματός τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο δικαιολογείται αυτή η επιστροφή του ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: