Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ TΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ BROOKINGS ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Με μια ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings της Ουάσινγκτον, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις αιτίες της κρίσης και στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ επιχείρησε να εξωραΐσει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος ριζοσπαστικού που σκοπεύει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.
«Υπάρχει κάτι να φοβηθεί κανείς από την Αριστερά στην Ελλάδα; Με ποιο τρόπο είμαστε ριζοσπαστικοί;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε στο πολυπληθές ακροατήριο του Brookings Institution, δίνοντας στη συνέχεια τη δική του απάντηση.
«Με ποιο τρόπο είμαστε ριζοσπαστικοί; Οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ,
θα βγάλει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα» ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας τη δική του «εναλλακτική οπτική» για την κατάσταση στη χώρα μας και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ξεκαθαρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη,
ο κ.Τσίπρας τόνισε τα εξής: «Ήμασταν πάντα, και πάντα θα παραμείνουμε, ένα ευρωπαϊκό κόμμα. Ελπίζω να σας πείσω ότι δεν είμαι τόσο επικίνδυνος, όσο προσπαθούν κάποιοι να πουν. Το ότι πιστεύουμε ότι η Ευρώπη έχει χάσει το δρόμο της, και ότι επιβάλλει απάνθρωπες πολιτικές στους ίδιους τους λαούς της, δε μπορεί να θεωρηθεί αντι-ευρωπαϊκό».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην κατάσταση των ΗΠΑ, είπε ότι «η Αμερική δεν βρίσκεται στην κατάσταση κατάθλιψης την οποία δυστυχώς η χώρα μου βιώνει σήμερα», τονίζοντας ότι και οι ΗΠΑ πλήρωσαν βαρύ τίμημα μετά την κρίση του 2008 και εξακολουθούν να δυσκολεύονται στην προσπάθεια για ανάκαμψη.
Στη συνέχεια, έδωσε μια αναλυτική εικόνα για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:
«Είναι για εμάς σαφές ότι η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός είχαν τα δικά τους ενδογενή προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα είναι δομικά και έχουν βαθιές ρίζες. Δεν δημιούργησαν όμως την κρίση στην Ελλάδα. Η κρίση δεν είναι ελληνική. Δεν προκάλεσαν την κρίση αλλά την επιδείνωσαν. Και επιτρέψτε μου να πω ότι ο ελληνικός λαός είναι λαός εργατικός. Δυστυχώς όμως συκοφαντήθηκε από την πολιτική του ηγεσία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα: Ακόμα και οι υγιείς επικερδείς επιχειρήσεις χρεοκοπούν. Νέοι άνθρωποι υψηλής κατάρτισης με διδακτορικά από αμερικανικά και βρετανικά Πανεπιστήμια δεν μπορούν να βρουν εργασία.
»Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν υπάρχει ένα τέλος σε αυτή τη δίνη; Η βασική απάντηση είναι διότι το πιστωτικό σύστημα έχει σταματήσει να λειτουργεί και το κράτος αντί να βοηθά υπονομεύει δυνατότητες ανάπτυξης. Οι τράπεζές μας δεν μπορούν ούτε να δανειστούν ούτε να δανείσουν.
»Την ίδια στιγμή το χρεοκοπημένο κράτος μας δανείζεται χρήματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ εκ μέρους των τραπεζών, αλλά αυτά τα κεφάλαια εξαφανίζονται στις μαύρες τρύπες των τραπεζών. Η βιομηχανία μας και ο τομέας των υπηρεσιών μας κείται σε ερείπια, ενώ το κράτος επιτίθεται στα μειωμένα εισοδήματα εκείνων που ακόμα εργάζονται για να καλύψουν τα ελλείμματα του. Μόνο που δεν μπορεί να το επιτύχει αυτό καθότι το δημόσιο χρέος μας αυξάνεται, ενώ το εθνικό εισόδημα από το οποίο το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί μειώνεται γρήγορα».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Και αυτός ο φαύλος κύκλος περιστρέφεται όλο και πιο γρήγορα: Υπουργοί της Κυβέρνησης ομολογούν ιδιωτικά ότι κι εκείνοι σκέφτονται ότι οι πολιτικές τους εντείνουν την κρίση -προσθέτοντας ότι δεν έχουν εναλλακτική-, ότι αυτές οι πολιτικές τους επιβάλλονται από την Ευρώπη. Κάθε φορά που η ελληνική κυβέρνηση κάνει άλλη μια αισιόδοξη ανακοίνωση οι άνθρωποι το συγκρίνουν με την καταστροφή που βλέπουν γύρω τους και χάνουν κάθε πίστη ότι αυτοί οι οποίοι οδηγούν το έθνος ξέρουν τι κάνουν.
»Φοβούμαι πως για πολλούς οικονομολόγους αλλά και φοιτητές στον τομέα της Δημόσιας Πολιτικής η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα εργαστήριο πολιτικών λιτότητας».
Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας που παρουσίαζαν χαμηλότερο χρέος από την Γερμανία πριν το 2008 για να ακολουθήσουν αργότερα την ίδια οδό με την Ελλάδα, εξαιτίας «μιας άσχημα σχεδιασμένης Νομισματικής Ένωσης».
Επιτέθηκε, δε, στην πολιτική που ακολουθείται σήμερα, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Αποφάσισαν να επιβάλουν λιτότητα σε υπό κατάρρευση οικονομίες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ο ρυθμός της κατάρρευσης θα επιταχυνθεί. Με τον τρόπο αυτό, επέφεραν μια ύφεση που δεν ήταν απαραίτητο να έχουμε. Και επιμένουν ακόμα σε αυτό. Με τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Και με ένα φοβερό κόστος για τη δημοκρατία», τόνισε.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «κανένα από αυτά τα μαθήματα δεν το έχει πάρει η Ευρώπη. Ένα άλλο πράγμα που μας έχει διδάξει η κρίση του 1929 είναι ότι, εάν η πολιτική τάξη αποτύχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της κατάρρευσης, και η οικονομική κάμψη μετατραπεί σε ύφεση, οι Ναζί θα βρεθούν σύντομα στο Κοινοβούλιο.
»Και στο Κοινοβούλιο της χώρας μου, είμαστε υποχρεωμένοι κάθε μέρα να καθόμαστε απέναντι από μια πτέρυγα των Ναζί κακοποιών που προωθούν τον αντισημιτισμό και χαιρετούν όπως ο Αδόλφος Χίτλερ».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην άνοδο και την ισχυροποίηση των «ναζιστών στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας: «και στο Κοινοβούλιο της χώρας μου, είμαστε υποχρεωμένοι κάθε μέρα να καθόμαστε απέναντι από μια πτέρυγα των Ναζί κακοποιών που προωθούν τον αντισημιτισμό και χαιρετούν όπως ο Αδόλφος Χίτλερ».
Μιλώντας για το ΣΥΡΙΖΑ, είπε συγκεκριμένα:
«Ήμασταν πάντα, και πάντα θα παραμείνουμε, ένα ευρωπαϊκό κόμμα. Ελπίζω να σας πείσω ότι δεν είμαι τόσο επικίνδυνος, όσο προσπαθούν κάποιοι να πουν. Το ότι πιστεύουμε ότι η Ευρώπη έχει χάσει το δρόμο της, και ότι επιβάλλει απάνθρωπες πολιτικές στους ίδιους τους λαούς της, δε μπορεί να θεωρηθεί αντι-ευρωπαϊκό. Πρέπει η πολιτική μας να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης. Και στην ιδέα ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και πρέπει να το υπερασπιστούμε από τη Μεγάλη Ύφεση που εξαπλώνεται και η οποία απειλεί όχι μόνο εμάς τους Ευρωπαίους, αλλά και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Θέλουμε να σταματήσουμε τον κατακερματισμό της Ευρώπης. Και αυτό σημαίνει να αντισταθούμε στις σημερινές πολιτικές της Ευρώπης. Επιτρέψτε μου να το πω αυτό ξεκάθαρα: ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
» Αλλά αυτό δεν σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που μας υπαγορεύονται από τούς σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης. Όχι. πράγματι, κατά την άποψή μου, προκειμένου να παραμείνουμε μακροπρόθεσμα στην Ευρωζώνη, πράγματι προκειμένου η Ευρωζώνη να επιβιώσει, χρειαζόμαστε μια αλλαγή σχεδίου. Χρειαζόμαστε μια ορθολογική επανεκτίμηση της στρατηγικής μας για την καταπολέμηση της κρίσης. Όχι σε ελληνικό επίπεδο. Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτή η νέα στρατηγική δεν θα έρθει μέχρις ότου και εκτός εάν ένα κόμμα όπως το δικό μας φωνάξει στις Βρυξέλλες: Φτάνει πια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: