Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΣΜΗΝΑΡΧΟΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΟΥΙΣΚΙ ...MADE IN GREECE!

Σμήναρχος ε.α. ''απογειώνει'' την ελληνική οινοποιία  φτιάχνοντας το πρώτο made in Greece  ουίσκι και μάλιστα από κρασί! η νέα...Σκωτία είναι στην Λάρισα και το εργαστήρι που ο  απόστρατος στον ελεύθερο του χρόνο φτιάχνει ουίσκι  είναι στο υπόγειο της πολυκατοικίας όπου διαμένει.
Ο λόγος για τον σμήναρχο ε.α. Αργύρη Ταραμονλή που έβγαλε τα πρώτα 50 κιλά ουίσκι - για τον ίδιο και τους φίλους του - και ήδη πάει για άλλα...όλα ξεκινησαν το 1994 από την ερασιτεχνική παραγωγή κρασιού,





 . 


Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στο thebest.gr :
<<Ξεκίνησα ερασιτεχνικά από το 1994 όταν άρχισα να φτιάχνω κρασί από σταφύλια μοσχάτα και ξινόμαυρα και έτσι εξασφάλιζα το κρασί της χρονιάς. Όμως πάντα μου περίσσευε κρασί και σκεπτόμουν εάν μπορούσα με κάποιο τρόπο να το εκμεταλλευτώ, ώστε να μην πάει χαμένο.
>>Άρχισα λοιπόν να διαβάζω για το πώς γίνεται το ουίσκι και να μαθαίνω... Οι παρασκευαστές του παίρνουν το οινόπνευμα από το κριθάρι που το μουλιάζουν στο νερό και προχωρούν σε αποστάξεις. Προχώρησα λοιπόν με αυτό το σκεπτικό σε αποστάξεις του κρασιού (τρεις αποστάξεις), από όπου και έβγαλα οινόπνευμα 70 vol.
>>Ενώ οι άλλοι λοιπόν είχαν οινόπνευμα από το κριθάρι, εγώ είχα από το κρασί που έχει το πλεονέκτημα να είναι πιο εύγευστο με πρωτογενείς γεύσεις από σταφύλι που είναι πολύ καλύτερο από το κριθάρι.
>>Το νερό όμως προσφέρει και γεύσεις στο ουίσκι και χρησιμοποίησα νερό Ζαγόρι και Σαμαρίνα ανακατεμένο που το έριξα στο οινόπνευμα για κατεβάσω τους βαθμούς σε 55 vol.
>>Όμως το βαρέλι είναι το παν γιατί εκεί μέσα το ουίσκι αποκτά τη χαρακτηριστική του γεύση και αποκτά αυτό το «καραμελέ» χρώμα.
>>Με τη βοήθεια ενός φίλου βρήκα το ανάλογο βαρέλι 50 κιλών στην πόλη Bode Grand στη Βουλγαρία, χειροποίητο και φτιαγμένο από γαλλική δρυ που έχει ξεχωριστά αρώματα. Στο βαρέλι λοιπόν, κάπου στο 2010, έβαλα το οινόπνευμα και μετά από περίπου δύο χρόνια που χρειάζονταν για την ωρίμανση το ουίσκι ήταν έτοιμο... Το εμφιάλωσα και όλοι μου οι γνωστοί και φίλοι ξετρελάθηκαν από την ποιότητα και τη γεύση του. Επικράτησε ενθουσιασμός και χάρισα παντού τα πρώτα μπουκάλια που έγιναν ανάρπαστα!>>. 
Κατά  πως λένε  οι γνώστες  του ποτού το madein Greece ουίσκι από κρασί  είναι μοναδικής ποιότητας και γεύσης...ουίσκι!Έχει ήδη δεχτεί προτάσεις για συνεργασία και για την επόμενη χρονιά ο Λαρισαίος απόστρατος σμήναρχος φιλοδοξεί να αυξήσει την ποσότητα  σε 200 με 300 κιλά, τα οποία ωστόσο θα είναι έτοιμα μετά από δύο χρόνια, αφού τόσος είναι ο  χρόνος που χρειάζεται για ωρίμανση.
Πάντως οι δημοσιογράφοι που τον συνάντησαν τους υποδέχθηκε ο ίδιος με φόντο τα ενθυμήματα από τη θητεία του στην Αεροπορία που βρίσκονται σε περίοπτη θέση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: