Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ – ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ

Το σχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος για τη νομιμοποίηση. Από τους ημιυπαίθριους που έκλεισαν παράνομα και από πολεοδομικές παρανομίες μικρής κλίμακας αναμένεται να ξεκινήσει η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σύμφωνα με το «Έθνος» το υπουργείου διαμορφώνει αυτήν την περίοδο νέο θεσμικό πλαίσιο, σε μία προσπάθεια να «κλείσει» κατά το δυνατόν το καυτό πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, που «στοιχειώνει» τα πολεοδομικά πράγματα της χώρας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα,
όπως αναφέρουν συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη.
Βασική προϋπόθεση για την πλήρη νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου είναι η ύπαρξη οικοδομικής άδειας και η εναρμόνιση με τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή όπου αυτό βρίσκεται, ειδικότερα δε η τήρηση του συντελεστή δόμησης και του συντελεστή όγκου.
Ως τελικό χρονικό όριο για να υπαχθεί ένα αυθαίρετο στο νέο νόμο για την οριστική νομιμοποίηση είναι να έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός μέχρι την 28η Ιουλίου του 2011.

Οι ημιυπαίθριοι και τα πατάρια που βρίσκονται εντός του κτιριακού όγκου είναι σε πλεονεκτική θέση, ενώ τα αυθαίρετα που δεν έχουν καθόλου άδεια θα μείνουν σε καθεστώς τακτοποίησης για τα επόμενα 30 χρόνια.

Στο μεταξύ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών.

Ακόμη ψηφίστηκε η τροπολογία - η οποία ενσωματώθηκε ως άρθρο στο νομοθέτημα - η οποία εισάγει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών με στόχο την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων. Σύμφωνα με την ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού προστίμου υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 31 Μαΐου του 2013 θα έχει καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του προστίμου.

Επίσης παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου 2013 (από 31 Ιανουαρίου 2013) η προθεσμία μέσα στην οποία οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων και ημιϋπαίθριων μπορούν να τα μεταβιβάσουν εφόσον έχουν καταβάλλει το 30% του συνολικού προστίμου. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες να αδειοδοτηθούν με την καταβολή του 30% του προστίμου επίσης μέχρι τις 31 Μαίου του 2013.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, αφού τόνισε ότι δεν λύνεται με τις ρυθμίσεις αυτού το νομοσχεδίου ένα θέμα που χρονίζει για δεκαετίες κάλεσε τα κόμματα να συμμετάσχουν σε Ειδική ανοιχτή κοινοβουλευτική διαδικασία με προτάσεις και απόψεις για την οριστική λύση του θέματος των αυθαιρέτων. Μετά από την διαδικασία αυτή, η κυβέρνηση θα καταθέσει το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα που προανήγγειλε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: