Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Μηδενικός σχεδιασμός για προσλήψεις στη Β.Ελλάδα. Διαρκή επιδείνωση παρουσιάζει το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς παρά τις θετικές αποφάσεις για τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιχειρηματίες θεωρούν, κατά τα φαινόμενα, ότι αργεί ακόμη ο ευνοϊκός αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα τουλάχιστον με την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview», που καταρτίζει τον δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI-500).
Έτσι, η πρόθεση απολύσεων αυξήθηκε κατακόρυφα τον Δεκέμβριο του 2012, σε σχέση με τον Νοέμβριο,
ο σχεδιασμός για προσλήψεις κυριολεκτικά μηδενίστηκε, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων, που χαρακτηρίζουν την κατάστασή τους ως «καλή», υποχώρησε κάτω από το 5%, με την απαισιοδοξία για το επόμενο εξάμηνο να χτυπάει «κόκκινο».
«Η μέτρηση του NGBI 500 για τον Δεκέμβριο του 2012 είναι επηρεασμένη από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπου παρά τις θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα, εντούτοις υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να φανεί θετικός αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία», υπογραμμίζει η Interview, επικαλούμενη τα αποτελέσματα της μέτρησης του δείκτη, ο οποίος καταρτίζεται με βάση δείγμα 500 βορειοελλαδικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2012 ο δείκτης διαμορφώθηκε στο -49, έναντι -47 τον Νοέμβριο του 2012, -35 τον Οκτώβριο του 2012 και -55 τον Δεκέμβριο του 2011, όταν είχε σημειωθεί η χαμηλότερη ιστορικά επίδοσή του.

Αναλυτικότερα, κατά τον μήνα Δεκέμβριο, οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό μόλις 4% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 6% τον Νοέμβριο του 2012. Την ίδια στιγμή, στο 32% έφτασε το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δήλωσαν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ στο 64%, έναντι 63% τον Νοέμβριο, ενισχύθηκε το ποσοστό όσων τη χαρακτήρισαν ως κακή.

Παράλληλα, σχεδόν έξι στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 57%, έναντι 50% τον Νοέμβριο) διατύπωσαν τον Δεκέμβριο την εκτίμηση ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί το επόμενο εξάμηνο. Στασιμότητα προέβλεψε το 25% (37% τον Νοέμβριο) και βελτίωση το 18%, έναντι 13% τον προηγούμενο μήνα.

«Μαύρα μαντάτα» για την απασχόληση

Εξαιρετικά αυξημένη είναι η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 43%, έναντι 30% τον Νοέμβριο του 2012, ενώ στο ...0% διαμορφώθηκε η πιθανότητα για προσλήψεις.

Σημαντική μείωση, στο 57%, έναντι 70% τον προηγούμενο μήνα, σημείωσε τον Δεκέμβριο και το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι επιλέγουν να διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού τους.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Δεκέμβριο κατέδειξαν αισθητή αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δήλωσαν πως μειώθηκε (64%, έναντι 52% τον Νοέμβριο). Αύξηση πωλήσεων αποτυπώθηκε, πάντως, από το 16% (15% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Νοεμβρίου του 2012) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα ανέφερε το 20%, έναντι 33% τον προηγούμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: