Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

«ΌΧΙ» ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ- ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΥΪΚΗΣ ΜΑΖΑΣ

Από τις 11 Φεβρουαρίου θα απαγορεύονται οι εισαγωγές κρέατος από τις ΗΠΑ στη Ρωσία, οι οποίες δεν σέβονται, σύμφωνα με την Μόσχα, τα υγειονομικά της κριτήρια, ανακοίνωσε η ρωσική κτηνιατρική υπηρεσία.
Οι αρχές προσάπτουν στους Αμερικανούς εκτροφείς βοοειδών και χοίρων ότι χρησιμοποιούν ρακτοπαμίνη, ένα διατροφικό πρόσθετο που χρησιμοποιείται για την αύξηση της μυϊκής μάζας των ζώων. Αυτή απαγορεύεται στην Ρωσία λόγω του ότι μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών.
Σε ανακοίνωσή της, η κτηνιατρική υπηρεσία της Ρωσίας,
Rosselkhoznadzor αναφέρει ότι «παρά τις πολλές προειδοποιήσεις, οι επιθεωρήσεις έδειξαν την παρουσία ρακτοπαμίνης στο κρέας, το οποίο συνιστά μια κατάφορη παραβίαση των αξιώσεων των κτηνιατρικών και υγειονομικών ρωσικών αρχών».

«Στο βαθμό που οι παραβιάσεις συνεχίζονται και εντοπίζουμε ρακτοπαμίνη στο κρέας που εισάγεται από τις ΗΠΑ, σκεφτόμαστε να περιορίσουμε τις εισαγωγές από τις 11 Φεβρουαρίου», σημείωσε ο πρόεδρος της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας, Σεργκέι Ντάνκβερτ.

«Θα ενημερώσουμε τους εισαγωγείς και τους βιομηχάνους για τις άλλες αγορές από τις οποίες είναι δυνατό να εισάγουμε κρέας», πρόσθεσε.

Η ρωσική κτηνιατρική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει από το Δεκέμβριο τις ΗΠΑ, αλλά και τον Καναδά, για τα νέα υγειονομικά της κριτήρια. Την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε εξάλλου ότι σκοπεύει να απαγορεύσει από τις 4 Φεβρουαρίου την εισαγωγή κατεψυγμένου βοδινού και χοιρινού κρέατος από τις δύο αυτές χώρες, αλλά η πλειονότητα του κρέατος που εισάγεται είναι σε κατεψυγμένη μορφή.

Χθες οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Καναδάς αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις αξιώσεις τους.

Το Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Μόσχα να αναστείλει τα νέα κριτήρια εισαγωγής, τα οποία είναι ασύμβατα, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, με τις υποχρεώσεις της Ρωσίας ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η κτηνιατρική υπηρεσία Rosselkhoznadzor είχε απορρίψει τις επικρίσεις αυτές ως αδικαιολόγητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: