Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΠΩΣ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ… ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ναι, κυρίες και κύριοι… τα μανιτάρια. Αυτά ίσως μπορούν να λύσουν με τον τρόπο τους κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη. Έτσι, τουλάχιστον πιστεύει, εδώ και πολλά χρόνια, ο Paul Stamets, διακεκριμένος μυκητολόγος και ενθουσιώδης λάτρης των μανιταριών και δε σταματάει να το διατυμπανίζει.
Σημειώνει, λοιπόν, ότι η καλλιέργεια τους μπορεί να γλιτώσει τον πλανήτη μας από πολλά δεινά, δίνοντας στα μανιτάρια πολύ σημαντικότερους ρόλους από το να νοστιμεύουν την… πίτσα σας.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το μυκήλιο, το σφιχτό δίκτυο των ινών από τις οποίες αναπτύσσονται τα μανιτάρια, είναι το «κλειδί» για έναν πιο καθαρό πλανήτη. Τα μανιτάρια στρειδιών,
για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για τη διάσπαση τοξικών αποβλήτων και την «αιχμαλωσία» του επικίνδυνου βακτηρίου E.Coli. Με τη διάσπαση του μυκηλίου, όπως αναφέρει ο Stamets, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την τοξικότητα των βιομηχανικών αποβλήτων, με τον επιστήμονα να σημειώνει ότι μπορεί να είναι σημαντικός ο ρόλος των μανιταριών και στην περίπτωση καθαρισμού, για παράδειγμα, μίας πετρελαιοκηλίδας.
Ο ίδιος, βέβαια, έχει διατυπώσει πολλές ακόμη χρήσεις των μανιταρίων με οικολογικές ανησυχίες. Έτσι, πιστεύει ότι τα μανιτάρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φυτικές λύσεις για λιπάσματα στα φυτά χωρίς να προκαλούν ρύπανση, αλλά και ως… εντομοκτόνα.
Δείτε μία σχετική ομιλία του Paul Stamets που αναδεικνύει το ρόλο που δίνει στα μανιτάρια ως πραγματικό «κλειδί» για τη σωτηρία του πλανήτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: