Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟΦΑΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Η κατανάλωση αμυλούχων τροφών διαφοροποίησε τα τετράποδα από τους λύκους. Μια ενδιαφέρουσα εξήγηση για την εξημέρωση των σκυλιών, έρχεται να δώσει νέα επιστημονική έρευνα. Όπως φαίνεται, εξελίχθηκαν από τους λύκους, τρώγοντας αμυλώδεις τροφές που πετούσαν οι άνθρωποι. Με τον τρόπο αυτό, άρχισαν να κάνουν μια πιο ποικίλη διατροφή σε σχέση με τους προγόνους τους.
Η συνήθεια αυτή, είχε σαν αποτέλεσμα την εξέλιξη του πεπτικού τους συστήματος πριν από χιλιάδες χρόνια, ώστε να διασπά και να μεταβολίζει τροφές όπως το σιτάρι και το ρύζι. Έτσι, σήμερα διαθέτουν γονίδια που αφορούν τα κατάλληλα ένζυμα για τη διάσπαση και τον μεταβολισμό του άμυλου και τα οποία είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα των ανθρώπων,
αλλά όχι των λύκων. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι από τα πανάρχαια χρόνια άνθρωποι και σκύλοι ακολούθησαν παράλληλες διατροφικές -και όχι μόνο- εξελικτικές πορείες.

Τη σχετική έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές, με επικεφαλής τον εξελικτικό γενετιστή Έρικ Άξελσον του πανεπιστημίου της Ουψάλα. Για την πραγματοποίησή της ανέλυσαν το DNA 12 λύκων και 60 σκύλων από 14 διαφορετικές ράτσες και από διάφορες χώρες. Μέσα από τη σύγκριση του DNA των σκύλων και των λύκων, αναζήτησαν ποια ήταν εκείνα τα γονίδια που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την εξημέρωση των τετράποδων φίλων του ανθρώπου.

Βρήκαν 122 γονίδια που εμπλέκονται τόσο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος (εξηγώντας πιθανώς την εμφάνιση στους σκύλους των φιλικών συμπεριφορών προς τον άνθρωπο), όσο και στη διάσπαση του άμυλου στο πεπτικό σύστημά τους. Καμία από αυτές τις γενετικές αλλαγές, που αφορούν τον εγκέφαλο και τη διατροφή με ανθρώπινες τροφές όπως οι αμυλώδεις, δεν υπάρχουν σήμερα στους λύκους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, χάρη στις κατάλληλες μεταλλάξεις, οι σκύλοι έχουν πια πενταπλάσια ικανότητα κατανάλωσης τροφών με άμυλο σε σχέση με τους λύκους. Το άμυλο ήταν βασικό συστατικό της διατροφής των πρώτων γεωργών με τη μορφή σιταριού, ρυζιού. Οι λύκοι που γυρόφερναν στους ανθρώπινους οικισμούς και έτρωγαν αυτά τα αποφάγια με άμυλο, σταδιακά εξημερώθηκαν και έγιναν σκύλοι. Οι τελευταίοι απέκτησαν πλεονέκτημα επιβίωσης, επειδή μπορούσαν να βρουν πιο εύκολα τροφή στις πρωτόγονες «χωματερές» με τα σκουπίδια των προγόνων μας.

Άλλοι όμως ερευνητές, όπως ο εξελικτικός αρχαιολόγος Γρέγκερ Λάρσον του βρετανικού πανεπιστημίου Ντέραμ, αμφισβητούν τη θεωρία ότι τα γονίδια του αμύλου συνέβαλαν στην εξημέρωση των σκύλων, αντιτείνοντας ότι τα αρχαιότερα απολιθώματα σκύλων, που πιθανολογούν την εξημέρωσή τους, προηγούνται κατά πολύ της εμφάνισης της αγροτικής ζωής. Αυτή η εναλλακτική θεωρία υποστηρίζει ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν πολύ νωρίτερα από τους κυνηγούς- συλλέκτες (και όχι από τους γεωργούς) για να τους βοηθούν στο κυνήγι τους ή ως φύλακες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: