Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΦΩΚΙΔΑ: -80% ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

«Στον πάγο» εξακολουθούν να είναι οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης στη Φωκίδα, όπως και οι περισσότερες κατοικίες, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του, από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. 
Σύμφωνα με Βενζινοπώλες της περιοχής, η μείωση των πωλήσεων φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ελάχιστα νοικοκυριά προμηθεύονται πλέον πετρέλαιο θέρμανσης και αυτό με το σταγονόμετρο στην κυριολεξία.
Επαγγελματίας της Άμφισσας, μιλώντας στον «ΩτΦ» τονίζει ότι η μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης σε σύγκριση με πέρυσι είναι περίπου στο 80% και οι μόνες αγορές αφορούν κυρίως μονοκατοικίες και ποσότητες γύρω στα 100, 200, 300 λίτρα το πολύ. «Η αγορά έχει καεί» είπε χαρακτηριστικά για να δείξει την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα πρατήρια υγρών καυσίμων.
Ακόμη ένα θέμα,
που βάζουν στο τραπέζι είναι η αλλαγή στην προμήθεια του πετρελαίου, καθώς πλέον όλες οι εταιρείες επιβάλλουν προκαταβολική εξόφληση με ρευστό, χωρίς να δίνουν πια το δικαίωμα 8ήμερης πίστωσης, ενώ δε δέχονται ούτε καν επιταγές, στις περισσότερες περιπτώσεις.
«Ο νομός έχει έτσι και αλλιώς μικρή αγορά και τα πράγματα είναι αρκετά περιορισμένα. Εμείς ουσιαστικά δουλεύουμε για 5 λεπτά του ευρώ στο λίτρο καθαρά και τα υπόλοιπα είναι φόροι και ΦΠΑ στο μεγαλύτερο μέρος τους, πέρα από το ποσό της εταιρείας. Αναλογιστείτε δε ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε και ενοίκια να καλύψουμε, προσωπικό, ασφάλειες κλπ. Σε μεγάλα αστικά κέντρα έχουν ήδη κλείσει πολλά πρατήρια και ακόμη περισσότερα υπολειτουργούν. Ευτυχώς ακόμη εδώ δεν έχουμε τέτοια θέματα, αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Προφανώς στην τότε κυβέρνηση δεν εκτίμησαν καλά τα πράγματα και δεν εκτίμησαν καλά και τις απώλειες. Η «χασούρα» του κράτους από αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πολύ μεγαλύτερη από πριν», τονίζει πρατηριούχος της περιοχής μας.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται όλοι οι επαγγελματίες που υποστηρίζουν την εκτίμηση ότι η πτώση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης είναι πάνω από 80% και σημειώνουν ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται πλέον από την ομοσπονδία πρατηριούχων υγρών καυσίμων και άλλες περιφερειακές ενώσεις δεν έχουν κανένα νόημα, αφού η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αποτελεί εδώ και καιρό μια πραγματικότητα, που ανέτρεψε όλη την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και καταδίκασε χιλιάδες νοικοκυριά σε έλλειψη ενός βασικού αγαθού και επιχειρήσεις σε απώλεια εσόδων, ακόμα και σε κλείσιμο.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που κρατούν οι επαγγελματίες καυσίμων το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε πολυκατοικίες, όπου σχεδόν στο σύνολό τους δεν προμηθεύονται πετρέλαιο και δεν ανάβουν καλοριφέρ. «Είναι σπάνιο να πάμε πετρέλαιο σε πολυκατοικία. Όσο δουλεύουμε είναι μόνο με σχεδόν αποκλειστικά κάποιες μονοκατοικίες. Κάναμε και εμείς λάθη. Πιστεύω ότι ο κλάδος θα έπρεπε να έχει αντιδράσει δυναμικά πριν την επιβολή του μέτρου και οποιαδήποτε διαμαρτυρία αυτή την στιγμή, είναι απλά και μόνο επιφανειακή», τονίζει πρατηριούχος της περιοχής.
Όλοι οι επαγγελματίες καυσίμων πάντως, συμφωνούν ότι αν δεν μειωθεί δραστικά, έστω κατά 0,60 λεπτά ο Ειδικός Φόρος Καυσίμων δεν πρόκειται να ανακινηθεί η αγορά. «Πέρα από τις δικές μας απώλειες οφείλουν να δουν και τα νοικοκυριά που έχουν ξεπαγιάσει. Ο ΕΦΚ πρέπει να μειωθεί σημαντικά, το λιγότερο 0,60 λ και να απαλλαγούμε από τα χαράτσια. Ο κόσμος έχει μείνει χωρίς χρήματα. Δεν ξέρω τι λένε οι στατιστικές τους, στην πραγματικότητα όμως οι οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι πολύ περισσότερες από αυτές που δίνουν επίσημα. Εμείς το ζούμε κάθε μέρα. Ακόμη και η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης είναι -45%. Ο κόσμος κάνει οικονομία παντού, για να πληρώνει φόρους. Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι δεν υπάρχουν αντοχές και έχουν εξαντληθεί τα όποια αποθέματα», λέει πρατηριούχος της Φωκίδας.
Στο μεταξύ, την άμεση μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, ζητούν με ανακοινώσεις τους επαγγελματικές ενώσεις λιανικής αγοράς καυσίμων. Σύμφωνα με την Ένωση Βενζινοπωλών Ελλάδας, λόγω της μεγάλης αύξησης του ΕΦΚ, καταγράφεται δραματική μείωση πωλήσεων στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να ξεπαγιάζει, ενώ στα κρατικά έσοδα παρατηρείται ήδη μεγάλη μείωση εισπράξεων φόρου που υπολογίζεται σε 400 εκ. ευρώ. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το προφανές: ότι δηλαδή η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει καταδικάσει χιλιάδες νοικοκυριά να κρυώνουν και έχει αναγκάσει χιλιάδες επίσης πολίτες να επιστρέψουν στα «παραδοσιακά» μέσα θέρμανσης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και το περιβάλλον. Τα δάση ξυλεύονται ανεξέλικτα, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται και τα έσοδα του Δημοσίου κατακρημνίζονται αφού οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί. Μπροστά στην τραγική κατάσταση που δημιουργείται οι πρατηριούχοι καυσίμων ζητούν την άμεση επιστροφή στο προηγούμενο κατώτατο ύψος του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης (21 ευρώ/1.000 λ.) απόφαση που θα μειώσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,88 με 0,90 ευρώ το λίτρο.

Πηγη. www.orafok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: