Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΙΝΕΜΑ: ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2013

Δείτε εικονες και σεναρια. Μεγαλεπήβολα δράματα, ταινίες εποχής, σινεφίλ προκλήσεις, σοφιστικέ κομεντί, επικά παραμύθια και ανάλαφρες κωμωδίες. Μετά την ανασκόπηση του 2012, σας παρουσιάζουμε τις ταινίες που έχουν κινήσει περισσότερο το ενδιαφέρον μας για τη χρονιά που έρχεται. Προσοχή: αυτός δεν είναι ένας πλήρης οδηγός της επόμενης σεζόν, απλώς μερικά από τα φιλμ που ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη. The Grandmasters
του Γουόνγκ Καρ Γουάι Με τους Τόνι Λιούνγκ, Ζανγκ Ζιγί, Τσανγκ Τσεν. Η ΙΣΤΟΡΙΑ:
 Δεν είναι η πρώτη φορά που το σινεμά ασχολείται με τη ζωή, το έργο και την φιλοσοφία του Ιπ Μαν, ενός κινεζικού θρύλου των πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα ο οποίος στάθηκε επιρροή όχι μόνο για χιλιάδες 
επώνυμους μαθητές αλλά και για τον ίδιο τον κινηματογράφο. Το 2008 ο Γουίλσον Γιπ γύρισε το «Ip Man», μια αρκετά χαλαρή σε επίπεδο αληθοφάνειας βιογραφία των πρώτων δεκαετιών ζωής του σπουδαίου εκπαιδευτή, η οποία γνώρισε μια πετυχημένη εισπρακτικά συνέχεια το 2010, μέσα στην ίδια χρονιά όπου στις αίθουσες κυκλοφόρησε και το συναφούς θεματικής «The Legend is Born» του σκηνοθέτη Χέρμαν Γιάου.
Στο διάστημα που ολοκληρώθηκαν οι παραπάνω ταινίες, ο Γουόνγκ Καρ Γουάι ετοίμαζε πυρετωδώς την δική του εκδοχή στην ζωή και τις διδαχές του Ιπ Μαν, επικεντρώνοντας όχι μόνο στην ουσία της τέχνης του αλλά και στη σχέση με την σύζυγό του, Ιπ Τσουν, ενώ φημολογείται ότι μεγάλο μέρος του δεύτερου μισού της ταινίας καταλαμβάνει η επαφή του δασκάλου με έναν από τους καλύτερους μαθητές του: τον Μπρους Λι.
SAVE: Πολλοστή απόδειξη της τελειομανίας που χαρακτηρίζει τον Κινέζο δημιουργό, το «The Grandmasters» δουλευόταν αδιάκοπα για έναν ολόκληρο χρόνο στο μοντάζ από τον Καρ Γουάι, ο οποίος επιμένει να κρατά τα μυστικά της ταινίας του σφαλιστά. Επέτρεψε μόνο να διαρρεύσει ότι ο Τόνι Λιούνγκ, θαυμάσιος πρωταγωνιστής των περισσότερων ταινιών του, θα υποδυθεί τον Ίπ Μαν (έναν ρόλο για τον οποίο χρειάστηκε να προετοιμαστεί σωματικά με τετράωρη εντατική γυμναστική κάθε μέρα) και η Ζανγκ Ζιγί θα ερμηνεύσει την γυναίκα του. Προτίμησε, παρ' όλα αυτά, να μην απαντήσει στις εικασίες που θέλουν τον Τσανγκ Τσεν (επίσης τακτικό συνεργάτη του σκηνοθέτη σε ταινίες όπως το «Happy Together» και το «2046») να ενσαρκώνει τον Μπρους Λι.
DELETE: Μεγάλος απών της καινούργιας ταινίας του Καρ Γουάι φαίνεται να είναι ο διευθυντής φωτογραφίας Κρίστοφερ Ντόιλ, υπεύθυνος για μερικές από τις ωραιότερες εικαστικές συνθέσεις των δημιουργιών του, ο οποίος έχει αντικατασταθεί εδώ από τον σχετικά άγνωστο Φιλίπ Λε Σουρ. Την τελευταία φορά που ο Ντόιλ απουσίασε πίσω από την κάμερα κάποιας ταινίας του Καρ Γουάι, το αποτέλεσμα ήταν το μέτριο «Οι Νύχτες μου Μακριά σου».
Inside Llewyn Davis
των Τζόελ και Ίθαν Κοέν
Με τους: Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Οσκαρ Αϊζακ, Τζον Γκούντμαν, Γκάρετ Χέντλουντ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Χαλαρά βασισμένο στα απομνημονεύματα του διάσημου Αμερικάνου τροβαδούρου Ντέιβ Βαν Ρονκ, το τελευταίο πόνημα των αδερφών Κοέν μας ταξιδεύει στη νεοϋορκέζικη φολκ σκηνή της δεκαετίας του '60. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του φανταστικού τραγουδοποιού Λιούιν Ντέιβις.
SAVE: Δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να γυρίσουν κακή ταινία, οπότε δεν μπορούμε να φανταστούμε γιατί αυτό να αλλάξει τώρα. Οι Κοέν επιστρέφουν στα 60s μετά το αριστουργηματικό «Ενας Σοβαρός Άνθρωπος» και αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι να εστιάσουν στο μάτι του κυκλώνα: Νέα Υόρκη - νυχτερινή ζωή - υπέροχη μουσική. Υποψιαζόμαστε πως τα ναρκωτικά θα έχουν περίοπτη θέση στην υπόθεση, ενώ από το σάουντρακ πιθανότατα θα παρελαύνουν ονόματα όπως ο Μπομπ Ντίλαν, η Τζόνι Μίτσελ και πολλοί άλλοι. Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και η Κάρεϊ Μάλιγκαν έχουν ήδη αποδείξει τις φωνητικές τους ικανότητες (η τελευταία στο «Shame»), οπότε μένει να μας θαμπώσει ο απόφοιτος του Τζούλιαρντ Όσκαρ Άιζακ («Drive») στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
DELETE: Πόσους μήνες άραγε θα χρειαστεί να περιμένουμε για να το δούμε;
Zero Dark Thirty
της Κάθριν Μπίγκελοου
Με τους: Τζέσικα Τσαστέιν, Τζόελ Ετζερτον, Τζέισον Κλαρκ, Κάιλ Τσάντλερ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ: To χρονικό της καταδίωξης του υπ' αριθμόν ένα εχθρού των ΗΠΑ, Οσάμα Μπιν Λάντεν, από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 μέχρι τη δολοφονία του από τις αμερικάνικες ειδικές δυνάμεις το 2011.
SAVE: Η Τζέσικα Τσαστέιν πράκτορας της CIA; Το κυνηγητό του Οσάμα επί της οθόνης; Και η Κάθριν Μπίγκελοου στη σκηνοθετική καρέκλα; Sold! Μετά τον οσκαρικό θρίαμβο του «The Hurt Locker» η σκηνοθέτις επιστρέφει παρέα με τον αγαπημένο της σεναριογράφο, Μαρκ Μπόουλ, με ένα εξίσου δυνατό θέμα. Το σκάνδαλο γύρω από την παράνομη απόκτηση πληροφοριών για τις πραγματικές αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις δούλεψε μονάχα υπέρ της ταινίας, που στην καμπάνια προώθησής της μπορούσε να υπερηφανεύεται την αυθεντικότητα όσων αφηγείται. Στο μεταξύ, οι τέσσερις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες (ανάμεσά τους για Καλύτερη Δραματική Ταινία και Σκηνοθεσία) αποτελούν ήδη έναν ευοίωνο προάγγελο για τη βραδιά των Όσκαρ.
DELETE: Μετά το τοποθετημένο στο εμπόλεμο Ιράκ «The Hurt Locker», η Μπίγκελοου στρέφεται ξανά σε ένα αμιγώς αμερικάνικο θέμα, το οποίο χτυπάει στην πιο ευαίσθητη πατριωτική φλέβα. Ελπίζουμε μόνο ότι δεν θα «ξαναζεστάνει» την πετυχημένη συνταγή της προηγούμενης ταινίας της.
Los Amantes Pasajeros
του Πέδρο Αλμοδόβαρ
Με τους Χαβιέ Καμάρα, Σεσίλια Ροθ, Λόλα Δουένιας, Ραούλ Αρεβάλο, Κάρλος Αρέθες
Η ΙΣΤΟΡΙΑ: «Μια ανάλαφρη, πολύ ανάλαφρη κωμωδία» (σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Αλμοδόβαρ), που εκτυλίσσεται σχεδόν εξολοκλήρου στο εσωτερικό ενός αεροπλάνου κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά επεισοδιακή για πλήρωμα και επιβάτες.
SAVE: Μετά το περίπλοκο και σκοτεινό «Δέρμα που Κατοικώ», ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μαζεύει μερικούς από τους αγαπημένους του ηθοποιούς (σε σύντομες εμφανίσεις θα παρελάσουν επίσης και οι Αντόνιο Μπαντέρας, Πένελοπε Κρουζ και Παθ Βέγκα) και όλους τους σταθερούς συνεργάτες του πίσω από τις κάμερες (Χοσέ Λουίς Αλκαΐν στη φωτογραφία, Αλμπέρτο Ιγκλέσιας στη μουσική) και επιστρέφει με φόρα στο είδος της εκκεντρικής κωμωδίας παρεξηγήσεων που τον έκανε διάσημο τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Ακόμα κι αν ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την υπόθεση, μετά το πρώτο, θεοπάλαβο, μουσικοχορευτικό, πιο-queer-πεθαίνεις teaser τρέιλερ μπορούμε να δηλώσουμε κι εμείς «I'm So Excited!» (όπως είναι άλλωστε και ο εναλλακτικός τίτλος της ταινίας).
DELETE: Το κόνσεπτ μοιάζει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Ισπανού δημιουργού, μένει μονάχα να δούμε σε ποιο βαθμό θα καταφέρει να ανακαλέσει την αναρχική τρέλα των παλιότερων ταινιών του ή αν το ξέσαλο ύφος τους θα έρθει σε μετωπική σύγκρουση με πιο «σοβαρή» πλευρά που ο Αλμοδόβαρ έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης περιόδου της ωριμότητάς του.
Stoker
του Παρκ Τσαν-Γουκ
Με τους Μία Γουασικόφσκα, Νικόλ Κίντμαν, Μάθιου Γκουντ, Τζάκι Γουίβερ, Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Όταν ο πατέρας της Ίντια πεθαίνει, ο θείος της, Τσάρλι, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε τελείως, έρχεται να μείνει μαζί με κείνη και την ψυχολογικά ασταθή μητέρα της. Σταδιακά, η νεαρή, μοναχική κοπέλα αρχίζει να υποψιάζεται ότι ο μυστηριώδης συγγενής της έχει σκοτεινά κίνητρα, αυτό όμως δεν την εμποδίζει από το να νιώθει μια ακατανίκητη έλξη γι' αυτόν.
SAVE: Με ένα ταλαντούχο τρίο ηθοποιών (Μία Γουασικόφσκα, Νικόλ Κίντμαν, Μάθιου Γκουντ) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο χαρισματικός σκηνοθέτης του «Old Boy» και της «Εκδίκησης μιας Κυρίας» κάνει το αγγλόφωνο ντεμπούτο του, αναλαμβάνοντας να δώσει ζωή σε ένα σενάριο του πρωταγωνιστή του «Prison Break» Γουέντγουορθ Μίλερ, το οποίο είχε ψηφιστεί το 2010 ως ένα από τα καλύτερα σενάρια που δεν είχαν ακόμα αξιοποιηθεί από το Χόλιγουντ. Αντλώντας έμπνευση από το αριστουργηματικό «Shadow of a Doubt» του Χίτσκσοκ, το «Stoker» αποτελεί σύμφωνα με τον Μίλερ ένα κράμα «ταινίας τρόμου, οικογενειακού δράματος και ψυχολογικού θρίλερ», ιδανικό υλικό δηλαδή για τον Κορεάτη στυλίστα.
DELETE: Του οποίου όμως οι τελευταίες ταινίες απογοήτευσαν («I'm a Cyborg, But That's OK») ή δίχασαν («Δίψα») ακόμα και τους πιο φανατικούς οπαδούς του. Θα μπορέσει άραγε ο σκηνοθέτης να διατηρήσει το χαρακτηριστικό οπερατικό και υπερβίαιο στυλ του στο πιο συντηρητικό αμερικανικό έδαφος ή θα χαθεί κι αυτός στη μετάφραση όπως τόσοι και τόσοι Ασιάτες –και όχι μόνο– συνάδελφοί του; Επιπλέον, οι αποχωρήσεις των αρχικών πρωταγωνιστών (Τζόντι Φόστερ, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Κόλιν Φερθ) δεν είναι ποτέ καλό σημάδι.
Star Trek Into Darkness
του Τζ. Τζ. Έιμπραμς
Με τους: Κρις Πάιν, Ζάκαρι Κουίντο, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ζόι Σαλντάνα, Αντον Γέλτσιν, Καρλ Ούρμπαν
Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Εντερπράιζ ανακαλείται πίσω από την αποστολή του, στον δρόμο της επιστροφής συναντά, ωστόσο, έναν αδίστακτο εχθρό, ο οποίος προέρχεται από το εσωτερικό της δικής του οργάνωσης και σκοπεύει να οδηγήσει τον κόσμο σε κατάσταση ολοκληρωτικής κρίσης.
SAVE: Ο γνωστός από τον τηλεοπτικό «Σέρλοκ» Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αναμένεται να κλέψει την παράσταση από τους υπόλοιπους επιβάτες του διαστημοπλοίου Εντερπράιζ στον ρόλο του κακού, οι δοκιμασμένοι με επιτυχία ηθοποιοί του προηγούμενου φιλμ αναλαμβάνουν και πάλι τους δημοφιλείς ρόλους τους και ο Τζ. Τζ. Εϊμπραμς υπόσχεται να βρει σκηνοθετικά την χρυσή τομή ανάμεσα στο θέαμα και στους χαρακτήρες, επανεφευρίσκοντας για δεύτερη φορά το ρετρό sci-fi σύμπαν του «Σταρ Τρεκ» για λογαριασμό της μεγάλης οθόνης και ενός μοντέρνου κοινού.
DELETE: Όπως έχει αποδείξει με κάθε σχέδιο που αναλαμβάνει πίσω από την κάμερα, ο Εϊμπραμς αποτελεί αξιόπιστη δύναμη σε οτιδήποτε αφορά το καλό ψυχαγωγικό σινεμά. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι εδώ.
Iron Man 3
του Σέιν Μπλακ
Με τους: Ρόμπερτ Ντάουνι τζούνιορ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Γκάι Πιρς, Ρεμπέκα Χολ, Πολ Μπέτανι
Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο εκατομμυριούχος Τόνι Σταρκ και ο άλλος, σιδερένιος του εαυτός θα αντιμετωπίσουν τον Μανδαρίνο, έναν πανίσχυρο αντίπαλο που όχι μόνο θα φέρει αγαπημένα πρόσωπα και ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο, αλλά και θα αναγκάσει τον ήρωα να αναρωτηθεί για ζητήματα που αφορούν την ίδια τη διπλή του υπόσταση.
SAVE: Εντυπωσιακό επιτελείο ηθοποιών, ένας πολλά υποσχόμενος κακός με τα χαρακτηριστικά του Μπεν Κίνγκσλεϊ, μια πλοκή που μοιάζει να βάζει φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια στον υπερήρωα, ένας επαγγελματίας του σινεμά περιπέτειας να αντικαθιστά τον Τζον Φαβρό στην καρέκλα του σκηνοθέτη (ο Σέιν Μπλακ) και ο ισχυρισμός του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ότι ο τρίτος «Iron Man» είναι μακράν ο καλύτερος της διάσημης κινηματογραφικής σειράς: ορίστε μερικοί λόγοι που οφείλουν να κάνουν ιδιαίτερα ανυπόμονους τους εκατομμύρια θαυμαστές των φιλμικών ανδραγανθημάτων του Τζιμ Σταρκ για την καινούργια του εξόρμηση στη μεγάλη οθόνη.
DELETE: Η ανέμπνευστη προηγούμενη εμφάνιση του «Iron Man» στις σκοτεινές αίθουσες εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα λιγότερα πετυχημένα sequel του σινεμά φαντασίας. Ελπίζουμε οι εμπνευστές της τρίτης αυτής περιπέτειας να διδάχτηκαν από τα λάθη του προκατόχου τους.
Man of Steel
του Ζακ Σνάιντερ
Με τους: Χένρι Κάβιλ, Έιμι Άνταμς, Ράσελ Κρόου, Κέβιν Κόστνερ, Νταϊάν Λέιν, Μάικλ Σάνον
Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Ένα μικρό αγόρι ανακαλύπτει ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις και ότι δεν προέρχεται από τη Γη. Ως νεαρός, θα ξεκινήσει μια εντυπωσιακή περιπέτεια, αναζητώντας τις ρίζες του και την αποστολή του σ' αυτό τον κόσμο. Αν όμως, θέλει να σώσει τον κόσμο από τον αφανισμό και να αποτελέσει το σύμβολο της ελπίδας για την ανθρωπότητα, θα πρέπει να αφήσει τον ήρωα που κρύβει μέσα του να λάμψει. Κι αυτός ο ήρωας δεν είναι άλλος από τον Σούπερμαν!
SAVE: Πολλοστή κινηματογραφική αναβίωση της μυθολογίας του διασημότερου, ίσως, κόμικ υπερήρωα που επινόησε ποτέ ανθρώπινη φαντασία, το «Ανθρωπος από Ατσάλι» μένει να αποδείξει αν η απήχηση του Σούπερμαν εξακολουθεί να είναι διαχρονική και-ακόμη καλύτερα-ικανή να προσηλυτίσει στις αίθουσες ένα μαζικό νεανικό κοινό. Ο όμορφος Χένρι Καβίλ («Οι Αθάνατοι») στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ένα στοίχημα που μένει να εξακριβωθεί, η Έιμι Άνταμς στο ρόλο της Λόις Λέιν και ο Μάικλ Σάνον στον ρόλο του κακιότατου Στρατηγού Ζοντ αποτελούν δυο ευτυχή casting συμβάντα και η παρουσία του Κρίστοφερ Νόλαν στην παραγωγή και την γενικότερη εποπτεία του στο συνολικό φιλμικό σχέδιο αποτελεί σεβαστή εγγύηση για το αποτέλεσμα..
DELETE: Από την άλλη, όμως, υπάρχει το όνομα του Ζακ Σνάιντερ στην σκηνοθεσία, του ανθρώπου δηλαδή στον οποίο οφείλουμε τους εντυπωσιακά άδειους «300», την ημι-αποτυχημένη κινηματογραφική βερσιόν του κόμικ «Watchmen» και το εφιαλτικά κακό «Sucker Punch»: Τρεις λόγοι που αρκούν για να σε κάνουν κάτι παραπάνω από επιφυλακτικό για την δική του εκδοχή στις εξορμήσεις του Σούπερμαν.
The Hobbit: The Desolation of Smaug
του Πίτερ Τζάκσον
με τους: Μάρτιν Φρίμαν, Ίαν ΜακΚέλεν, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Κέιτ Μπλάνσετ, Χιούγκο Γουίβινγκ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Η περιπέτεια του Μπίλμπο Μπάγκινς και των 13 νάνων συνεχίζεται με το ταξίδι τους προς την πατρίδα των τελευταίων, όπου θα αναμετρηθούν με τον δράκο Σμάουγκ για τον τεράστιο θησαυρό που φυλά αλλά και για την ίδια τους την πατρίδα.
SAVE: Τώρα που το πρώτο μέρος του «Χόμπιτ» έχει προβληθεί ανά τον κόσμο, μπορούμε να αναπνεύσουμε με ανακούφιση: ακόμη και με μια σαφώς κατώτερη κεντρική ιστορία από τον επικό «Άρχοντα», ο χρόνος μας στη Μέση Γη παραμένει συναρπαστικός και διασκεδαστικός χάρη στην εκπληκτική φαντασία του Πίτερ Τζάκσον και των συνεργατών του, που διεύρυναν τον ήδη γνωστό μας κόσμο ζωντανεύοντας ακόμη περισσότερους εκκεντρικούς, αξιαγάπητους χαρακτήρες και εντυπωσιακές τοποθεσίες και κατασκευές. Το δεύτερο μέρος δεν θα έχει την άχαρη ευθύνη να συστήσει τους βασικούς πρωταγωνιστές ή να ανατρέξει σε ιστορίες από το παν οπότε ελπίζουμε να διατηρήσει τον εξαιρετικό ρυθμό δράσης που είχε η τελευταία ώρα της πρώτης ταινίας.
DELETE: Τον επόμενο Δεκέμβριο, από την άλλη, θα διαπιστώσουμε κατά πόσο οι φόβοι των περισσότερων φαν σχετικά με την επέκταση των δύο ταινιών σε τρεις είναι δικαιολογημένοι - το μεσαίο κεφάλαιο κάθε τριλογίας, άλλωστε, είναι παραδοσιακά καταδικασμένο να μοιάζει άχαρο, μη έχοντας το προνόμιο ούτε της εισαγωγής σε μια ιστορία ούτε του φινάλε της. Κι αν από την πρώτη κιόλας ταινία οι κάποιες κοιλιές ήταν εμφανείς (γιατί δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να υπερασπιστεί πειστικά την λογική πίσω από τη σκηνή με τον χαριτωμένο κατά τα άλλα σκαντζόχοιρο), η δεύτερη ταινία κινδυνεύει να υποπέσει σε ακόμη περισσότερες τέτοιες παγίδες.
Αγώνες Πείνας: Φωτιά
του Φράνσις Λόρενς
Με τους: Τζένιφερ Λόρενς, Τζος Χάτσερσον, Λίαμ Χέμσγουορθ, Σαμ Κλάφλιν, Γούντι Χάρελσον
Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Η Κάτνις συμμετέχει στον καθιερωμένο γύρο θριάμβου στις Περιοχές της Πάνεμ και συνειδητοποιεί ότι οι πράξεις της στους Αγώνες Πείνας ήταν το φυτίλι για μια επανάσταση που σιγοβράζει χρόνια. Η Κάπιτολ όμως έχει την απάντηση: τη διοργάνωση επετειακών Αγώνων, με συμμετέχοντες παλιούς νικητές. Η Κάτνις θα επιστρέψει στην πιο θανάσιμη από ποτέ αρένα...
SAVE: Παρά τους (τεμπέλικους και σε μεγάλο βαθμό αβάσιμους) συσχετισμούς με το «Λυκόφως» και τους πολύ πιο δικαιολογημένους με το «Battle Royale» και άλλες γνωστές ιστορίες, η πρώτη ταινία της σειράς «Αγώνες Πείνας» έκανε μια ανέλπιστα πετυχημένη αρχή – όχι τόσο εμπορικά (με τόσους φανατικούς αναγνώστες το ύψος των εισπράξεων δεν ήταν ακριβώς η έκπληξη της χρονιάς), όσο καλλιτεχνικά, με την ενδιαφέρουσα κινηματογράφηση, τον σε γενικές γραμμές εύστοχο χειρισμό των θεμάτων του βιβλίου, και την εξαιρετική Τζένιφερ Λόρενς στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η αλλαγή του σκηνοθέτη ελπίζουμε να δώσει μια νέα οπτική στην ιστρορία και να πάρει ακόμη μεγαλύτερα ρίσκα, τώρα που η αρχή έχει γίνει.
DELETE: Η πρώτη ταινία ήταν αξιοπρεπέσταση, σε μερικές στιγμές ιδιαίτερα δυνατή, αλλά όχι και αλάνθαστη. Πέρα από κάποια τεχνικά θέματα, όπως τα ειδικά εφέ, που οπωσδήποτε χρήζουν βελτίωσης (θυμάστε τη ατυχέστατη σκηνή της παρέλασης που δίνει το όνομα στο «Κορίτσι που Φλέγεται», έτσι;), οι κινηματογραφικές μεταφορές πρέπει να τολμήσουν περισσότερο και σε επίπεδο κινηματογράφησης και σε επίπεδο περιεχομένου - περιμένουμε να δούμε με περιέργεια το κατά πόσο η σειρά είναι διατεθειμένη να `μεγαλώσει' και να απιοτυπώσει την σκληρότητα των βιβλίων χωρίς να νερώνει γεγονότα και εικόνες για χάρη του νεανικού κοινού της. Αν η δεύτερη ταινία δεν το τολμήσει, τότε ο πόλεμος που ξεσπά στο τρίτο βιβλίο θα είναι σαφώς πιο λίγος και το τολμηρό επίτευγμα της Κόλινς ξεδοντιασμένο.
Διαβάστε επίσης το πρώτο και το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στις ταινίες του 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: