Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ» ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να ξημερώσει στην Ελλάδα» υποστηρίζουν ξένοι διπλωμάτες που υπηρετούν στη χώρα, σχολιάζοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις από τότε που ξέσπασε η κρίση και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Γι' αυτό το λόγο οι πρεσβείες βρίσκονται σε διαρκή επαφή με πολιτικά πρόσωπα από όλα τα κόμματα. Ωστόσο, κάποιοι θεωρούνται καλύτεροι ως «πληροφοριοδότες» και βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με τις ξένες αποστολές.
Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», το ενδιαφέρον των ξένων διπλωματών το τελευταίο διάστημα έχει επικεντρωθεί στη Νέα Δημοκρατία, αφού το κόμμα αποτελεί το βασικό πυλώνα της συγκυβέρνησης.
Έτσι, στους «γαλάζιους» συνομιλητές των πρεσβειών συμπεριλαμβάνονται ο Υπουργός,
Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Παιδείας Κωνταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά ,Χρύσανθος Λαζαρίδης. Επίσης, και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος μετέχει τακτικά σε «πηγαδάκια» των ξένων αποστολών, ενώ, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ο βουλευτής Μάκης Βορίδης αποτελεί το «αγαπημένο παιδί» των Αμερικανών και των Γερμανών. Με τους Γερμανούς διατηρούν καλές σχέσεις δύο ακόμα στελέχη της ΝΔ: ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς και η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Δημοφιλείς» ως προς τις προσκλήσεις σε γεύματα και μυστικές συναντήσεις στις ξένες πρεσβείες θεωρούνται επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί παραδοσιακά να μην είχε πολλές σχέσεις με τις πρεσβείες, αλλά η ανάδειξή τους στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον καθιστά το «νέο brand name» στην ελληνική πολιτική σκηνή, με το οποίο οι διπλωμάτες θέλουν να «συσφίξουν» τις σχέσεις τους.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει συναντηθεί το τελευταίο διάστημα με αρκετούς πρέσβεις, αφήνοντας μάλιστα πολύ καλές εντυπώσεις στους διπλωμάτες που κάνουν λόγο για έναν «έξυπνο και πνευματώδη πολιτικό».
Μεταξύ των στελεχών της Κουμουνδούρου που συνομιλούν με τις πρεσβείες συγκαταλέγονται ο «σκιώδης» υπουργός Οικονομικών του κόμματος Γιάννης Δραγασάκης, η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική Ρένα Δούρου, αλλά και ο ιδιαίτερα έμπειρος στα ευρωπαϊκά θέματα Δημήτρης Παπαδημούλης.
Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την πολιτική του φθορά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και γι' αυτό δεν φιγουράρει πλέον στην κορυφή των προτιμήσεων των ξένων διπλωματών.
Ωστόσο, ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει τακτικός συνομιλητής των πρεσβειών, ιδιαίτερα της γαλλικής.
Τέλος, τακτικές επαφές με τις ξένες αποστολές διατηρούν τρία ακόμα στελέχη της Ιπποκράτους: ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: