Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ

Στο Μαξίμου επικρατεί τις τελευταίες ώρες αισιοδοξία για την υπερψήφιση των μέτρων και βαθιά ανησυχία για την επόμενη ημέρα.
Η επόμενη ημέρα δεν αφορά μόνο την δύσκολη διαχείριση της εφαρμογής των μέτρων και των επιπτώσεων της αλλά και την στάση των δανειστών.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει παλιός κοινοβουλευτικός της ΝΔ, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει και πολύ δύσκολα θα βρει επιχειρήματα να εξηγήσει την στάση των δανειστών, αν αυτοί αποφασίσουν να δώσουν τμηματικά την δόση, αν επιβάλουν ειδικό λογαριασμό, αν τους πρώτους μήνες του 2013 επανέλθουν ζητώντας την επιβολή και νέων μέτρων επειδή και πάλι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει».
Προς το παρόν πάντως,
το Μαξίμου εκτιμά ότι τα μέτρα θα περάσουν χωρίς σοβαρούς τριγμούς για την κυβερνητική συμμαχία. Ελπίζουν ότι οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ θα είναι οριακές επομένως δεν θα πλήξουν την απαιτούμενη πλειοψηφία και από κει και πέρα ποντάρουν σε μια καλή επικοινωνιακή διαχείριση της άρνησης της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι η έμφαση θα δοθεί στον προϋπολογισμό, τον οποίο θα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ, ψήφος που παραδοσιακά θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτό άλλωστε είναι και το αντικείμενο των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον Φ. Κουβέλη το τελευταίο 24ωρο.
Μάλιστα επιτελείς και των δύο πλευρών προβάλλουν ως θετική την στάση της ΔΗΜΑΡ, γιατί όπως υποστηρίζουν «με την μη ψήφιση των μέτρων από την ΔΗΜΑΡ, ο αριστερός πόλος του κυβερνητικού συνασπισμού παραμένει αλώβητος και αριστερό ανάχωμα στην επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ».
Πρέπει να σημειωθεί ότι στις μη ανακοινώσιμες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να αποκτά ερείσματα και στο παραδοσιακό κέντρο γεγονός που έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τα κυβερνητικά επιτελεία.
Πάντως όποια κι αν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση την ερχόμενη εβδομάδα, τα δύσκολα είναι μπροστά και για τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, την ηγεμονία Βενιζέλου, όπως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι και αυτή η ΔΗΜΑΡ θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος εφαρμογής των μέτρων που θα καταψηφίσει μεν, θα στηρίξει δε ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό…
Όπως όλα δείχνουν ο Α. Σαμαράς και η ΚΟ της ΝΔ θα σηκώσουν το βάρος των εξελίξεων ακροβατώντας στο όριο του κυβερνητικού συνασπισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: