Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Καιρό τώρα είχε «βαλτώσει» η καταβολή του εφάπαξ σε περισσότερους από 50.000 δημοσίους υπαλλήλους. Αλλά τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν...              Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, όσες δηλαδή έχουν υποβληθεί από την 1/8/2010 έως τις 31/12/2012, υπερβαίνουν τις 40 χιλιάδες, από ένα σύνολο περίπου 55 χιλιάδων αιτήσεων για απονομή των εφάπαξ που έχουν υποβληθεί συνολικά από το 2009. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική ομάδα που θα αναλάβει την εκκαθάριση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί εντός του 2012. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε την ενίσχυση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με 26 επιπλέον υπαλλήλους, ώστε,
να μπορεί να εξυπηρετεί 3.500- 4.000 αιτήσεις το μήνα.

Εξετάζονται για τον τρόπο καταβολής του εφάπαξ δυο βασικά σενάρια:
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο θα απονεμηθεί οριζόντια σε όλους τους δικαιούχους ένα ποσό που θα αντιπροσωπεύει τμήμα της οφειλής και 
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο θα γίνει η καταβολή ολόκληρου του ποσού κατά σειρά προτεραιότητας.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

«Έχουμε περάσει στην επόμενη μέρα. Αφού διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της χώρας μας, τώρα πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της απορρόφησης των κονδυλίων και της απονομής και καταβολής των εφάπαξ», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου Μιχαήλ Κωνσταντίνου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά», προσέθεσε και σημείωσε ότι «το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί οπωσδήποτε, γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα: πρέπει να απονείμουμε σε 40.228 δικαιούχους 1,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013».
 
«Ξεκινάμε από τη Δευτέρα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

«Αναλαμβάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια, με τη βοήθεια του υπουργείου Εργασίας και του υπουργού για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις», δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΠΔΥ Μιχάλης Κωνσταντίνου.

Για τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων

Σε ό,τι αφορά το θέμα ενδεχόμενης επαναγοράς κρατικών ομολόγων από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τόσο εκείνων που κατέχουν απευθείας τα Ταμεία, όσο και εκείνων που βρίσκονται κατατεθειμένα στον κοινό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι οι διοικήσεις των Ταμείων θα αποφασίσουν ελεύθερα για το μέλλον των ομολόγων, που κατέχουν τα ίδια.

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα που βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τι ίδιες πηγές, υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εργασίας με τον κ. Προβόπουλο, κατά την οποία ο διοικητής της ΤτΕ παρείχε τη διαβεβαίωση, ότι η κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να προβεί σε καμία ενέργεια σχετική με την επαναγορά ομολόγων.

Στον κοινό αποθεματικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα Ελλάδος διατηρούνται μετά από το "κούρεμα" των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου 10,137 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια τα Ταμεία κατέχουν 3,376 δισ. ευρώ. Το σύνολο των αποθεματικών των Ταμείων ανέρχεται σε 13,905 δισ. ευρώ.

Ενιαία πακέτα τσιγάρων στην Αυστραλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: