Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Ερευνητές εντόπισαν γενετική μετάλλαξη που συνδέεται με την ψυχική νόσο και την παχυσαρκία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διαγραφή του BDNF συνδέεται με άγχος, κατάθλιψη και παχυσαρκία. 
Ο BDNF είναι αυξητικός παράγοντας του νευρικού συστήματος που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Η έρευνα εξέτασε περισσότερους από 65.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Συνολικά 5 άνθρωποι είχαν διαγραφές BDNF. Όλοι ήταν παχύσαρκοι, είχαν ελαφριά έως μέτρια πνευματική βλάβη και διαταραχή διάθεσης.
Παιδιά με διαγραφές BDNF είχαν αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές επιθετικότητας ή έλλειψη προσοχής/υπερκινητικότητας, ενώ άλλοι με διαγραφές BDNF είχαν άγχος και σοβαρή κατάθλιψη.
Ο Carl Ernst, του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ, δήλωσε ότι
όσοι έφεραν διαγραφές του BDNF σταδιακά κέρδισαν βάρος καθώς μεγάλωναν, που υποδεικνύει ότι η παχυσαρκία είναι μακροπρόθεσμη διαδικασία όταν διαγράφεται το BDNF.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να βρουν μια περιοχή του γονιδιώματος που παίζει ρόλο στην ανθρώπινη ψυχοπαθολογία ψάχνοντας για απαντήσεις οπουδήποτε στο DNA που θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία για τα γενετικά αίτια αυτού του είδους τις διαταραχές. Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα καταληκτικά συνδέει μια περιοχή του γονιδιώματος με τη διάθεση και το άγχος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Archives of General Psychiatry» Αν και οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της διαγραφής του BDNF και της παχυσαρκίας καθώς και ψυχικών νόσων δεν απέδειξαν αιτιατή σχέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: