Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

«ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΛΑ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Επικοινωνία του πρωθυπουργού με Βενιζέλο-Κουβέλη - Στα όρια του ο κυβερνητικός συνασπισμός. Η τρόικα απέρριψε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς - και ειδικά τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ - με ό,τι σημαίνει αυτό πλέον για τον κυβερνητικό συνασπισμό και την πολιτική σταθερότητα. Όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών εξερχόμενος του Μαξίμου μετά την ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού με το κυβερνητικό επιτελείο,  η τρόικα δεν συμφώνησε  στο οικογενειακό επίδομα ούτε και τις συλλογικές συμβάσεις. «Υποστηρίζουν -είπε- ότι  οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις έχουν νομοθετηθεί και ότι το επίδομα γάμου δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη». Παράλληλα ο κ.Στουρνάρας γνωστοποίησε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών  απέρριψαν,
το  αίτημα που αφορούσε την κύρωση των ιδιωτικοποιήσεων από την Βουλή, κάτι που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι σ' αυτό συμφωνεί και αυτός, αφού κανένας επενδυτής δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα, αν η επένδυση του θα έπρεπε να περάσει από την Βουλή. 

Ας σημειωθεί ότι η τρόικα είχε ήδη από το Σάββατο αποστείλει e-mail στον υπουργό εργασίας ενημερώνοντας ότι «απορρίπτει» όλα τα ελληνικά αιτήματα και μάλιστα με την προκλητική σημείωση «έχετε πάρει ήδη πολλά».

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Στουρνάρα: 

Δημοσιογράφος: Υπάρχει δυνατότητα βελτιωμένης πρότασης από την πλευρά της τρόικας για τα εργασιακά, κύριε Υπουργέ;
Ι. Στουρνάρας: Καταρχήν να σας πω για απόψε ότι τελειώσαμε το συντονισμό με όλα τα υπουργεία, ούτως ώστε όλα τα προαπαιτούμενα να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Ακόμα και οι τελευταίες εκκρεμότητες νομίζω φύγανε από το τραπέζι απόψε.
Όσον αφορά αυτό που είπατε, η τρόικα δυστυχώς ήταν αρνητική και στο θέμα του 10% του οικογενειακού μισθού και στο θέμα της επεκτασιμότητας της σύμβασης.
Στο μεν πρώτο είπαν ότι είναι μια πράξη νομοθετημένη ήδη. Στο άλλο είπαν ότι δεν ισχύει πια σχεδόν σε κανένα μέρος στο δυτικό κόσμο. Άρα δεν είναι οι ίδιοι διατεθειμένοι να το δεχτούν.
Επίσης, υπάρχει ένα τρίτο θέμα που είχαν θέσει τα πολιτικά κόμματα, το θέμα της κύρωσης από τη Βουλή των ιδιωτικοποιήσεων και αυτό η τρόικα δεν το δέχεται και εμμένει στο προαπαιτούμενο και νομίζω –ορθά κατά την άποψή μου- πολύ δύσκολα ένας ξένος επενδυτής θα ερχόταν στην Ελλάδα, αν έπρεπε τελικά η Βουλή να κυρώσει τη σύμβαση.
Δημοσιογράφος: Αυτό αφορά στο νομοσχέδιο που έρχεται την Τρίτη;
Ι. Στουρνάρας: Βεβαίως.
Δημοσιογράφος: Θα επιμείνουμε εμείς στη βελτίωση της πρότασης ως χώρα;
Ι. Στουρνάρας: Επιμένουμε μέχρι τελευταία στιγμή.
Δημοσιογράφος: Θα τεθεί και αύριο στο Euro Working Group αυτό;
Ι. Στουρνάρας: Όχι, δε νομίζω να τεθεί στο Euro Working Group. Νομίζω ότι είναι θέμα τρόικας καθαρά.

Ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς επικοινώνησε,  ενώ εξελισσόταν η σύσκεψη στο Μαξίμου με τους κ.Βενιζέλο και Κουβέλη, προφανώς για να τους ενημερώσει για τις νέες εξελίξεις,  αλλά δεν έγινε γνωστή κάμια λεπτομέρεια της συζήτησης ούτε τι απάντησε ο Φ.Κουβέλης σε σχέση με την απάντηση της τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: