Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΙΚΑΡΙΑ: «ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ… ΞΕΧΝΟΥΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ!»

Η μακροζωία στην Ικαρία αποτελεί το θέμα άρθρου της διαδικτυακής έκδοσης των New York Times. Με τίτλο «Ξεχνούν να πεθάνουν», το δημοσίευμα φιλοξενεί τις ιστορίες Ικαριωτών που δεν φορούν ρολόγια, δεν αγχώνονται, εμπιστεύονται τα βότανα που τους χαρίζει το βουνό και όταν ρωτούνται πώς το καταφέρνουν, συνήθως απαντούν ότι μάλλον είναι ο καθαρός αέρας και το κρασί.
Το δημοσίευμα βασίστηκε σε οδηγό για το National Geographic του Νταν Μπούτνερ ο οποίος μελετά λαούς με ηλικίες ρεκόρ κι είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το νησί, να συνομιλήσει με ντόπιους αλλά και γιατρούς που του μίλησαν για το υψηλό ποσοστό μακροζωίας.

«Μιλώντας με τον γιατρό Ηλία Λεριάδη μου είπε ότι ο κόσμος μένει ξύπνιος μέχρι αργά. «Ξυπνούμε αργά και πάντα κοιμόμαστε το μεσημέρι. Δεν ανοίγω το ιατρείο μου πριν τις έντεκα το πρωί, γιατί κανείς δεν έρχεται πιο νωρίς. Παρατηρήσατε ότι κανείς δε φορά ρολόι εδώ. Όταν καλείς κάποιον για μεσημεριανό φαγητό μπορεί να έρθει στις δέκα ή στις έξι το απόγευμα. Απλά, δεν δίνουμε σημασία στην ώρα εδώ», μου είπε ο γιατρός», γράφει ο Μπούτνερ.

Ειδική αναφορά κάνει στα όσα έμαθε από τον γιατρό σχετικά με την κατανάλωση αφεψημάτων, όπως το τσάι του βουνού, τη μαντζουράνα, το φλισκούνι, το δενδρολίβανο που «οι άνθρωποι εδώ πιστεύουν ότι είναι φάρμακα. Όπως και το μέλι το οποίο χρησιμοποιούν για τα πάντα, από την θεραπεία πληγών, ξενύχτια ακόμα και τη γρίπη. Οι ηλικιωμένοι ξεκινούν την ημέρα τους με ένα κουτάλι γεμάτο μέλι. Το παίρνουν σαν φάρμακο».
Ο Μπούτνερ μάλιστα συζήτησε με ηλικιωμένους άνω των ενενήντα ετών, που του μίλησαν για τον καθαρό αέρα του νησιού και το καλό κρασί. Ενώ μια γυναίκα που ήταν 101 ετών του είπε ότι «απλά ξεχνάμε να πεθάνουμε»!
Ρεκόρ μακροβιότητας
Οι κάτοικοι του μικρού αυτού νησιού κατέχουν ρεκόρ μακροβιότητας. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο με παράλληλη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής.
Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικoύ, την Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων.
Αυτό που φαίνεται να χαρακτηρίζει τα ηλικιωμένα άτομα της Ικαρίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η ερωτική διάθεση έως τα βαθιά γεράματα, η συντροφικότητα, οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, το χαμηλό στρες, το καλό μορφωτικό επίπεδο (έτη φοίτησης σε σχολείο), η καθημερινή άσκηση, η μεσημεριανή σιέστα, το υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης μεσογειακής διατροφής και η έντονη κοινωνική συναναστροφή και συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα, βασικά συστατικά της συνταγής για να φτάσει κάποιος στα βαθιά γεράματα με καλή υγεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό που διακρίνει τους ηλικιωμένους κατοίκους της Ικαρίας είναι ο τύπος της δίαιτας, που περιλαμβάνει συχνότερα ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι. Η υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους της Ικαρίας (68% στους υπερήλικες άνδρες άνω των 80 ετών, και 64% στις υπερήλικες γυναίκες) σε σύγκριση με ανάλογης ηλικίας άτομα διαβάζουμε στο tvxs.gr, από μελέτη που διεξήχθη στην Αττική και από άλλες μελέτες νησιωτικών πληθυσμών της Μεσογείου.
Ιδιαίτερα τα υπερήλικα άτομα της μελέτης, άνω των 80 ετών, φαίνεται να κατανάλωναν σε ποσοστό 14% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων πρωτεΐνη, 54% λίπος και υδατάνθρακες σε ποσοστό 32%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: