Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΩΡ" του Τσάρλι Τσάπλιν                         ΜΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΑΤΙΡΑ . Σήμερα 19/10/2012 9μμ (Δημαρχείο Ιτέας).Λίγες μέρες πριν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας παρουσιάζει το αντιφασιστικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΩΡ».
            Η ταινία συγκαταλέγεται στα κορυφαία αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών. Άρχισε να γυρίζεται μόλις το 1937 μέσα σε κλίμα γεμάτο αντιξοότητες, καθώς ο Τσάπλιν δεχόταν μεγάλες πιέσεις να μην τη γυρίσει. Τελικά επιμένει και αφήνει παρακαταθήκη στην ιστορία του κινηματογράφου μια κλασική ταινία, μια πολιτική σάτιρα, που φέρει το προσωπικό του στίγμα. Γράφει ο ίδιος το σενάριο, αναλαμβάνει την σκηνοθεσία και την παραγωγή, παίζει και τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ επιμελείται και της μουσικής.
            Είναι αξιοσημείωτο το προφητικό σκέλος της ταινίας, αφού μιλά για
μια τραγωδία πριν καν ξεκινήσει ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Ο διορατικός καλλιτέχνης καταγράφει πολύ παραστατικά τις διώξεις των μελλοντικών ετών και σκιαγραφεί τις παρανοϊκές αντιλήψεις και πρακτικές του ναζισμού.
          Η ταινία, ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ: σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, μουσικής, α΄ και β΄ ανδρικού ρόλου. Δεν κέρδισε κανένα!! Άλλωστε είναι γνωστό, πως ο μεγάλος αυτός σκηνοθέτης και ηθοποιός, ουδέποτε τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ για κάποια από τις ταινίες του.
Η σκηνή που ο Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την υδρόγειο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας.
Η ταινία τελειώνει με μια ομιλία όπου ο σκηνοθέτης καταθέτει ξεκάθαρα την άποψή του εναντίον του ναζισμού και του φασισμού και υπέρ της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Αρχειακό υλικό αποκάλυψε ότι το τέλος της ταινίας ήταν διαφορετικό. Η εισβολή του Χίτλερ στη Γαλλία ενέπνευσε τον Τσάπλιν να αλλάξει το τέλος της ταινίας και να συμπεριλάβει την περίφημη ομιλία.
Η ταινία απαγορεύτηκε από τους Χίτλερ, Μουσολίνι και Φράνκο. Ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ισπανία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1975, μετά το θάνατο του Φράνκο!!!
ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ!


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: