Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

CURIOSITY: ΈΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Θα ψάξει για ενδείξεις ζωής ενώ κινείται προς το σημείο Glenelg. Με επιτυχία τελείωσαν οι έλεγχοι των οργάνων και των συστημάτων του Curiosity, το οποίο την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το μεγαλύτερο του ταξίδι μέχρι σήμερα, προς το σημείο Glenelg και τους πρόποδες του Mount Sharp.
Από την Παρασκευή το βράδυ το rover θα ξεκινήσει να κινείται στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη όσο χρειαστεί μέχρι να βρει την κατάλληλη πέτρα ή το κατάλληλο κομμάτι εδάφους ώστε να αναλύσει. Σκοπός της αποστολής αυτής είναι η αναζήτηση σημείων όπου μικροβιακοί οργανισμοί θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί αλλά και να
διατηρηθεί στο παρελθόν. Ταυτόχρονα το Curiosity θα ερευνά για οργανικές ενώσεις και άλλα στοιχεία που θεωρούνται απαραίτητα για την δημιουργία ζωής.

Στη συνέχεια το rover θα μετακινηθεί περίπου 7 χιλιόμετρα από το σημείο προσεδάφισης προς το σημείο Glenelg όπου συναντώνται τέσσερις διαφορετικοί τύποι πετρωμάτων αλλά και προς το το Mount Sharp, ένα βουνό ύψους 4.8 χιλιομέτρων στο κέντρο του κρατήρα Gale που επίσης αποτελείται από διαφορετικά στρώματα πετρωμάτων.

Προτού ξεκινήσει την άνοδο του στο Mount Sharp, το Curiosity θα διανύει κατά μέσο όρο απόσταση 40 μέτρων την ημέρα προς το σημείο Gleneng κάνοντας αρκετές στάσεις για επιστημονικές παρατηρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: