Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΙΩΣΗ 30% ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Σε μείωση κατά 30% στις υφιστάμενες δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων προσανατολίζονται οι τράπεζες, οι οποίες σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, επεξεργάζονται διάφορες προτάσεις, προκειμένου να καταλήξουν... 
στο πλαίσιο εκείνο, που θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να αποπληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις υποχρεώσεις τους.
Μέχρι το τέλος του μήνα, εκτιμάται ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχουν καταλήξει σε δέσμη προτάσεων, που θα αφορά τόσο τις ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες, όσο και και κάποιες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι
οι τράπεζες, δεν επιθυμούν να υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις, αφού με τον τρόπο αυτό θα ευνοηθούν οι «κακοπληρωτές» εις βάρος των συνεπών δανειοληπτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα, λόγω των περικοπών στα εισοδήματα τους, είτε επειδή βρέθηκαν εκτός εργασίας.
«Οι δανειολήπτες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, σαφώς και θα πρέπει να βοηθηθούν. Όμως οριζόντιες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα είναι το «κούρεμα» τμήματος των δανείων, θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τελικά θα επιβαρύνει τους Ελληνες φορολογούμενους», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας.
Μία από τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η μείωση των δόσεων κατά 30%, με δυνατότητα στο δανειολήπτη να αποπληρώσει μελλοντικά τη διαφορά της δόσης.
Επίσης η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Ανάπτυξης, εξετάζει και σειρά αλλαγών στο νόμο Κατσέλη.
Η πρώτη αλλαγή που συζητείται αφορά το «πάγωμα» της δόσης από τη στιγμή που θα κατατεθεί η αίτηση στο Ειρηνοδικείο και μέχρι την εκδίκαση της, όπως προβλέπεται από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι τράπεζες ζητούν να υπάρξουν αλλαγές και οι δανειολήπτες να καταβάλλουν ένα μέρος της δόσης, αφού πλέον οι αιτήσεις παίρνουν δικάσιμο μετά από 2 χρόνια και ήδη εκκρεμούν προς συζήτηση 150.000 αιτήματα δανειοληπτών στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.
Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου. Οι τράπεζες ζητούν η αξία του ακινήτου να υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης, ενώ αντίθετα ο νόμος Κατσέλη αφήνει στην διακριτική ευχέρεια του δικαστή την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: